[...] aminokwasem EAA. Oznacza to, że organizm go potrzebuje, ale nie może syntetyzować - musi go zdobyć poprzez jedzenie. Organizm potrzebuje minimum 15 mg tryptofanu na kilogram masy ciała dziennie. Twoje ciało używa go do produkcji serotoniny, neuroprzekaźnika, który pomaga regulować nastrój. Osoby, które nie mają jego niedoborów, są mniej lękliwe, [...]
Niczym nowym nie jest fakt, że dieta ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia i długowieczności. Jeżeli chcemy o siebie zadbać, to jednym z najlepszych sposobów jest jedzenie większej ilości warzyw, owoców i nieprzetworzonej żywności. Trzeba jednak poświęcić trochę czasu na czytanie etykiet i wybieranie z półek sklepowych odpowiednich produktów. [...]
Białko jest silnym termogenikiem, posiada bardzo niską efektywną wartość energetyczną i wymaga masy energii, aby mogło być przyswojone przez organizm. To sprawia, iż nie da się utyć przy stosowaniu czystego białka np. serwatkowego, a osoby, które odżywiałyby się samym białkiem, znalazłyby się w śmiertelnym niebezpieczeństwie. Szczególnie ważne są [...]
[...] Uszkodzenie korelowało ze stężeniami aminotransferazy alaninowej i masą wątroby zwierząt. GW501516 powodował: większe uszkodzenia wątroby bardziej wyraźne zwiększenie masy wątroby (np. w porównaniu do podawania samego tetrachlorometanu) większe stężenie trójglicerydów. Najprawdopodobniej GW501516 jest kluczowym ogniwem aktywującym komórki [...]
U mężczyzn umiarkowana ilość estrogenów sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej, a ich duży nadmiar oraz znaczący niedobór (sztuczne zbicie ich stężenia np. przy wykorzystaniu inhibitorów aromatazy) sprzyjają raczej otłuszczeniu ustroju. U kobiet rola estrogenów w utrzymaniu szczupłej sylwetki oraz ich wpływ w trakcie redukcji jest ciągle [...]
W czasie redukcji tkanki tłuszczowej organizm jest narażony na określony stres, samopoczucie może być kiepskie, uruchamiane są rezerwy energetyczne, zmienia się środowisko hormonalne. Poza tym osoba, która chce poprawić wygląd ciała, narażona jest na liczne pułapki. Za częste zmiany Redukcja następuje wolno i wymaga czasu. Jeśli co tydzień [...]
[...] przywoływane jest w stosunku do osób starszych, które wraz z wiekiem tracą na mineralizacji kostnej. Proces ten grozi w przyszłości osteopenią i osteoporozą. Utrata masy kostnej powiązana jest przede wszystkim ze zmniejszoną aktywnością tworzenia się nowych komórek kostnych, brakiem odpowiedniej aktywności, niedożywieniem oraz zmianami [...]
[...] w lustrze, będzie wyznacznikiem tego, co powinniśmy w pierwszej kolejności wykonać. Zazwyczaj po okresie letnim większość bywalców siłowni wchodzi w tzw. okres budowania masy mięśniowej. Jednak czy jest to dobre rozwiązanie dla każdego? Niekoniecznie. Czas spędzony ze znajomymi przy grillu i piwku mógł drastycznie pogorszyć naszą formę i być [...]
[...] przytrafia się nagle, a innym razem narasta stopniowo i możesz czuć, że z biegiem czasu jesteś coraz słabsza. Skąd się bierze osłabienie mięśni? Starzenie się Utrata masy mięśniowej i osłabienie pojawiające się wraz z wiekiem to normalne zjawisko. Nazywa się ono sarkopenią i pojawia się zwykle po 60. lub 70. roku życia. Może towarzyszyć [...]
[...] czyli dostarczające odpowiednio po 800 – 1200 (maksymalnie 1800) kcal i 400 – 800 kcal, nie są polecane dla sportowców; przydatne mogą być na początku procesu redukcji masy ciała u osób otyłych przy zachowaniu odpowiednio wysokiej podaży białka. Dieta ketogeniczne: Modele żywieniowe minimalizujące poziom spożycia węglowodanów zakładają [...]
[...] jego maksy wynoszą: przysiad 350 kg wyciskanie na ławce 260 kg martwy ciąg 375 kg Wheels to człowiek wielu talentów. Próbował sił w kulturystyce, siłowaniu się na rękę, jako strongman, a także w trójboju siłowym. Pomimo tego, że stracił trochę masy, nadal jest bardzo silny i cały czas idzie do przodu. Czy będzie w stanie pobić swoje PR?
Kreatyna jest jednym z najpopularniejszych suplementów diety. Można ją znaleźć w mięsie, ale kto codziennie dałby radę zjeść kilka kg indyka, kurczaka czy wołowiny? Z tego powodu szerokie zastosowanie znalazła kreatyna w postaci proszku, w kapsułkach, występująca jako osobny produkt i uzupełnienie np. środków do stosowania przed treningiem [...]
[...] swoje plany powrotu na Olimpię 2023 i zapowiedział, że odbierze tytuł aktualnemu mistrzowi, jakim jest Erin Banks. 32-latek już we wrześniu napisał, że powoli nabiera masy mięśniowej i realizuje plan powrotu na scenę. Wierzy, że odpowiednia wielkość i dobre trafienie z formą sprawią, że będzie najlepszy. Na masie spożywał 7 posiłków, które [...]
W dzisiejszym świecie, w którym coraz więcej osób zmaga się z nadwagą i otyłością poszukuje się skutecznych metod utraty wagi, a dieta wolumetryczna staje się coraz bardziej popularnym podejściem. Opiera się ona na prostym założeniu - spożywania pokarmów o niskiej gęstości kalorycznej, ale wysokiej objętości, co może skutecznie zaspokoić apetyt, [...]
[...] zielona papryka. Produkty te głównie kolkę mogą powodować, gdy spożywane są na surowo Podział makroskładników, który może zastosować kobieta karmiąca, to: białko 1,8 g/kg masy ciała tłuszcz 1,5 g/kg masy ciała węglowodany uzupełnić do bilansu energetycznego Biorąc więc za przykład naszą kobietę o masie 75 kg, powinna ona dostarczyć: 135 g [...]
Zalecana dzienna dawka białka dla osób trenujących siłowo wynosi około 1,5-2,5 g na kilogram masy ciała. Czy zwiększanie podaży białka do 3-4g przyczyni się do zwiększenia masy mięśniowej? Jak zwiększone spożycie tego makroskładnika wpłynie na tkankę tłuszczową? Odpowiedzi na te pytania naukowcy szukali w poniższych badaniach naukowych. Trochę [...]
Redukcja tkanki tłuszczowej z miejsc opornych nie jest łatwa. Jednak czasem okazuje się, że dieta osoby trenującej lub sam trening nie do końca spełnia wymogi klasycznego odchudzania, nie mówiąc o wsparciu redukcji tłuszczu z miejsc, w których lubi się on trzymać. Za mało pijesz wody Organizm człowieka zbudowany jest głównie z wody. Oznacza to, [...]
Prawda jest taka, że większość osób będąc na diecie, podjada. Nawet ci, który mają silną wolę, mogą czasem ulec zachciankom lub uczuciu głodu podczas diet o niskiej podaży kalorii. Najczęściej problem pojawia się wieczorem. Cały dzień udaje nam się jeść zdrowo, nie podjadać. Głód pojawia się wieczorem, gdy w końcu możemy się wyluzować po całym [...]
Mówi się, że dieta odpowiada za 70% efektów pracy kulturysty. Gdyby tak faktycznie było, trening odpowiadałby tylko za 30% końcowych efektów. Czy na pewno? To wątpliwe. Znaczyłoby to, iż można silnie przykładać się do pracy w kuchni, prawie w ogóle nie przejmować się ciężkim treningiem, ćwiczyć byle jak, tylko na maszynach i odnosić sukces. [...]
[...] płeć, mężczyźni i kobiety o małych rozmiarach ciała pocili się mniej, niż ich więksi odpowiednicy. Powód? Lżejsze kobiety i mężczyźni mają większą powierzchnię na kilogram masy ciała, niż cięższe osoby. Większa powierzchnia narażona na działanie środowiska oznacza, że łatwiej jest stracić ciepło zwiększając cyrkulację na powierzchni skóry. [...]